Orion takım yıldızı (mitoloji)

Geceleri gökyüzünün en büyük ve en parlak takımyıldızlarından biri Orion, diğer adıyla Avcı takımyıldızıdır. Gökyüzünde avcı takımyıldızını bulmak için en iyi zaman kış ayları, özellikle de Ocak ayıdır. Kemerini üç parlak yıldız oluşturur, bu nedenle bel kısmı kolay görünür. Avcı takım yıldızının kemerini oluşturan bu üç yıldız küçük bir yıldız kümesidir. Ayrıca omzunda yer alan ve bir süper dev yıldız olan Betelgeuse oldukça belirgindir. Sol dizindeki parlak yıldız ise Rigel’dir.

Gökbilimciler yıldızların parlaklılarını ölçmek için “kadir” adı verilen ölçeklendirmeyi kullanırlar. Bir yıldızın kadir değeri o yıldızın gökyüzünde ne kadar parlak göründüğünü belirtir. Kadir ölçeğinde değer azaldıkça parlaklık artar.

Çıplak gözle göremeyeceğimiz yıldızların kadir değerleri 6,0’dan büyük sayılarla gösterilir. Ayrıca Güneş ve Ay gibi bazı cisimler yıldızlara göre o kadar parlaktır ki, bunların parlaklıkları eksi değerlerle gösterilir. Ay -12,6 kadir, Güneş ise -26,8 kadirdir (görünür parlaklık).

Yunan mitolojisine göre, Apollon’un ikiz kardeşi olan Artemis avcılık ve ay tanrıçasıdır. Kardeşinden önce doğarak annesinin çektiği acıyı gören Artemis, evlenmemeye ve bakire kalmaya yemin etmiştir. Bu mite göre, yakışıklı ve uzun boylu bir avcı olan Orion’u gören Artemis, yıllar önce kendine vermiş olduğu bu sözü unutur ve onunla evlenmek ister. Apollon kız kardeşinin bu kararını uygun bulmaz ve onu vazgeçirmeye çalışır. Ne yaparsa yapsın Artemis kararından dönmeyince, başka bir yola başvurmaya karar verir.

 Günün birinde Orion denizde yüzerken iyice açılmıştı, o kadar ki artık başı sadece ufak bir nokta olarak görünüyordu. Bunu gören Apollon, hemen kardeşi Artemis’i yanına çağırdı ve uzaktaki neredeyse görünmeyen noktayı işaret ederek “Okunu oraya kadar atabilir misin?” deR, meydan okur bir tavırla. Artemis’in bunun altında kalması mümkün müdüR? Kalmamıştı, ancak… İsabet ettirdiği için sevindiği o hedef Orion’du. Artemis bunun üstüne günlerce bulutların arasına gizlenmiş, geceleri yeryüzünü aydınlatamamıştı. Günler sonra babası Zeus’un yanına giderek, Orion’u bir takımyıldızı olarak gökyüzüne çıkartmasını istedi ve babası Artemis’in bu dileğini yerine getirdi. Orion’un sadık avcı köpeği, Sirius, ölümünün ardından acıklı bir şekilde onu aramaktan vazgeçmedi ve Artemis onun da Orion’un yanında yerini almasını sağladı, ayaklarının ucunda…

Sevgi ile Ol’un…

Karma Astrolog Özer AKAN

Yorum bırakın