beş element sistemi

Beş Element

Doğanın matemetiğini keşfetmek için birçok yol var. 5 element bilgisi de bu matematiği anlamamızı ve sistemi okumamızı kolaylaştıran bir öğreti. Sizlere genel olarak farklı kaynaklardan inceleyerek, bir giriş niteliğinde aktarmak istedim.Bu sistem günümüze bundan 5.000 yıl öncesinden belkide daha öncesinden ışık tutuyor. Beş element sistemini kavradığımızda; hayatı ve bedeni okuyabilir, evimizi, beslenmemizi ve sağlığımızı düzenleyebiliriz.

Çin kültüründen gelen, asırlardır birçok konuya ışık tutmuş bir yaşam prensibi diyebiliriz.

5 elementin özellikleri,  vücudumuzda her elementin denge halinde olması gerekliliği ve bunu nasıl sağlayabileceğimizi anlatıyor. Çünkü hastalıklar, elementlerdeki dengenin bozulması sonucu ortaya çıkıyor. Biz dengesi bozulan elementi ve ona bağlı olan organları anladığımızda, hastalıklarımızı kendimiz tedavi edebiliyoruz. Etkileyici bir kadim bilgi…

Element döngüsüne göre her element, kendinden sonra gelen elemente hayat veriyor. Ağaç ateşi besliyor. Çünkü odun, ateşi canlandırıyor. Yanma sonucu oluşan küller, toprak oluyor. Toprak, içindeki metale hayat veriyor. Metal, eriyince sıvılaşıp suyu destekliyor. Su ise ağaca hayat veriyor.

Her elementten sonraki ikinci element ise yıkıcı etki gösteriyor. Su ateşi söndürüyor, ateş metali eritiyor, metal ağacı kesiyor, ağaç toprağı yok ediyor, toprak ise suyu bulandırıp çamura dönüştürüyor.

Her element bir sonraki elemente hayat verirken, zayıflayıp yorulabiliyor. Ağaç ateşi beslerken, su ağacı beslerken, metal suyu oluştururken, toprak metali yaratırken, ateş toprağı oluştururken zayıflayıp, yoruluyor.

Tüm vücut döngümüzde bu elementlerin dengede olabilmesi ve sağlıklı olabilmemiz; elementleri besleyen yiyecekler, renkler ve objeleri doğru kullanmaktan geçiyor. Bu muhteşem matemetiği keşfedebilirsek, sağlık sorunlarımızın ve duygusal durumumuzun neden bozulduğunu anlayabileceğimiz gibi, tedavi edebilecek donanıma da sahip olabiliyoruz. Element bilgisi ile vücudumuzu ve yaşadığımız çevreyi  doğru şekilde programlayabiliyoruz.

1. Ağaç elementi: Rengi yeşildir. Yeniden doğuşu ve canlanmayı anlatan ilkbahar mevsimi ve dikdörtgen ile sembolize edilir. Dikdörtgen şeklinde ahşap objeler, canlı bitkiler, ahşap mobilyalar, ekşi tatlar, yeşil renk bu elementle ilgili.

Olumlu duygusu   ; sakinlik, yumuşaklık, sevgi ve nezaket.
Olumsuz duygusu; öfke, kibir, saldırganlık.

Duyu organı; göz

Şöyle açıklayabiliriz; ağaç elementi dengede ise sakin ve nazik oluyoruz. Ancak denge bozulduğunda; öfke, kibir ve saldırganlık başlıyor ve duygu durumumuzdaki bozukluklar da, ağaç elementine ait organlarda hastalık olarak çıkıyor karşımıza. Her element yin ve yang organlara sahip ve vücut yin organı korumak için yang organlarda oluşan bir hastalıkla, yin organda sorun olduğuna dair bize önceden haber veriyor. (Yin organlar karaciğer, kalp, dalak, böbrek ve akciğerler yani vücut için vazgeçilemeyecek derecede hayati öneme sahip organlar.)

Bedenimizde karaciğer ve safra kesesi ağaç elementine ait organlar. Destekleyici organlar ise; gözler ve tendon bağları. Karaciğer vücut için vazgeçilemez yin organ olduğundan, karaciğer ile ilgili problem ona bağlı organlarda oluşan bir sorun veya hastalıkla bizi uyarıyor. Örneğin, göz altında morarma ve tendonlardaki sorunlar, karaciğerin yorulduğunu haber veriyor. Bu organlarda rahatsızlık olduğunda; ağaç elementini su elementi beslediği için su iyi geliyor ve rahatlamayı sağlıyor. Suya kaya tuzu atmak öneriler arasında. Su elementine ait renkler olan mavi, siyah renkli kıyafet ve takıları kullanmak ve suyu temsil eden, kış mevsiminde çıkan meyve ve sebzeleri yemek de ağaç elementini şifalandırıyor.

Ağaç elementini su ve ağaç elementleri beslerken, metal dengeliyor. Yani ağaç elementimiz azaldığında su elementinden, fazlalaştığında metal elementinden yardım alarak dengelememiz öneriliyor.

Metal elementi, ağaç elementini kesiyor. Bu yüzden ağaç elementi fazla olduğunda ortaya çıkan öfkenin kontrol altına alınması, kibir ve katılığın bırakılabilmesi  için metal elementine ait renk ve besinler yardımcı oluyor.

Mavi ve siyah su elementi. Hayat içindeki fırsatları değerlendiremeyen kişiler genellikle  yetersiz su ve tuz alıyor. Ağaç, yetersiz su alınca beslenemiyor ve hayattaki fırsatları kaçırıyor.

2. Ateş Elementi: Rengi kırmızıdır. Yaz mevsimi ve üçgen ile sembolize edilir.  Acı tatlar ateş grubuna aittir.(acı pul biber)

Renkleri; kırmızı, koyu turuncu, bordo ve  mürdüm eriğidir.

Işık, güneş, şömine ve mum ateş elementine aittir.

Olumlu duygusu   ; neşe ve coşku.
Olumsuz duygusu; sabırsızlık ve telaş.

Ateş elementini su elementi dengeler, ağaç ve ateş elementleri besler.

Duyu organı; dil

Kalp ve ince bağırsaklar, kalp zarı bu bölüme ait organlar. Sinir sistemi, dil ve tat alma duyusu. Kalp ve atardamar sorunları, kan dolaşımı ve tansiyon problemleri varsa, çok üşüyorsak ve sevincimiz azsa, ateş elementi eksik demektir. Ateş elementini artırmak için, ağaç elementinden yani yeşil renkli kıyafet ve takılardan ve ilkbaharda yetişen sebze ve meyvelerden faydalanabiliriz. Ayran, süt, mayonez, ketçap ve beyaz ekmek ağaç elementini dengeleyen yiyecekler. Kırmızı et ve yürek yenebilir. Ateş elementini yükseltmenin en güzel yolu ise aynada kendimize gülümsemek

Ateş mutluluğu temsil ettiği için, dengenin bozulması depresyonu tetikliyor.

İlkbaharda bol yeşil gıda tüketerek, yumuşaklık ve deneyimi hayatımıza katmalıyız. Ağaç sevinç ve neşeyi artırır, kendimizi sevdiğimizde, kalbimizdeki problem de düzelir. Ateş harekete geçince, kalp kapısı açılır.

Su elementinden ise ateşi söndürdüğü için, ateş elementinin çok artması durumunda dengelemek amacı ile faydalanılabilir.


3. Toprak Elementi: Rengi sarıdır, yaz sonunu temsil eder ve kare ile sembolize edilir. Seramik ve toprak objeler, taşlar, tatlı tatlar toprak elementine ait.

Renkleri; sarı, açık turuncu ve kahverengidir.

Olumlu duygusu  ; denge, dürüstlük, barış, güven.
Olumsuz duygusu; endişe, gerginlik, içe kapanma.

Duyu organı ; ağız

Organları; mide, dalak ve pankreastır. Kaslar, ağız ve tad alma duygusu da toprak elementi ile ilgili. Sindirim sistemi  bozuklukları toprak elementinde sorun olduğunu gösterir. Ateş elementine ait renk ve gıdaları kullanarak besler, ağaç elementine ait renk ve gıdaları kullanarak dengeleyebiliriz. Kök bitkileri yemek ve yemek pişirip birini doyurmak toprak elementini besler.

Toprak elementi fazla olduğunda ortaya çıkan endişe, gerginlik, içe kapanma gibi  olumsuz duygular ağaç elementi ile  dengelenir, zayıfladığında ise ateş ve toprak elementlerine ait renk, obje ve besinlerle desteklenir. Denge ile ilgili sorun varsa, ateş elementinden destek almak gerekir. Tüm kavram ve olguları mide sindirir. Sindiremezse oluşan asit kendine zarar verir.

Denge ve merkezde olmayı, gücü temsil eden toprak elementi çok önemlidir ve doğru mevsimde sarı gıdaların tüketilmesi, seramik, toprak obje ve taşların kullanılması, sarı, kahverengi, açık turuncu renklerinin tercih edilmesi toprak elementini güçlendirir.

4. Metal Elementi: Sonbaharı temsil eden metal elementi daire ile sembolize edilir. Metal objeler, bakır, gümüş, bronz,

keskin ve baharatlı tatlar (soğan, sarımsak) metal elementine ait.

Metal elementinin renkleri; beyaz, gri,  gümüş ve altındır.

Olumlu duygusu   ; cesaret, güç.
Olumsuz duygusu ; üzüntü, keder.

Duyu organı; burun

Toprağı güçlü olanın metali de güçlüdür.  Metal elementine ait organlar; Akciğer, kalınbağırsak, deri, burun ve koku duyusu. Solunum problemleri, saç, cilt ve deri hastalıkları, sivilce, egzama, kepek metal elementi ile ilgili bize bilgi verir. Bırakmak ve sağlıklı alışverişin önem kazandığı bu elementteki kişi, çok fazla saf su içerse bağırsak ve akciğer yorulur. Sivilceler çok su içildiğine dair bir uyarıdır. Beyaz kök sebzeler, soğan, sarımsak ve pirinç metal elementini dengeleyen gıdalar.

Metal elementini ateş elementi  dengeler, toprak ve metal elementleri ise besler.

5. Su elementi: Kış mevsimini temsil eden su elementi dalga formunda gösterilir. Herşeyin tamamen dinlendiği kendi ile başbaşa kaldığı, yeni hayata hazırlandığı dönem. Deniz, fıskiye, ırmak, şelale, akvaryum, tuzlu tatlar su elementi ile ilgilidir.

Su elementinin rengi; mavi ve siyahtır.

Olumlu duygular  ; güven, nezaket, dinginlik, huzur, rahatlık.
Olumsuz duygular; korku, endişe ve şaşkınlık.

Duyu organı; kulak

Su elementine ait organlar; böbrekler ve mesane. Kemik, kulak, duyma duyusu.  Duygusal rahatsızlıklar ve korku duygusu hissedildiğinde böbrek ve mesane ile ilgili önlem alınmalı. Endişe varsa toprak elementinden faydalanmak, toprağı sağlamlaştırmak gerekiyor. Fazla endişeli isek düzeltmek için turuncu renk kullanılabilir. Deniz ürünleri, fasulye, mercimek, kemik suyu, sebze çorbaları iyi gelir.

Soğukta köklenerek büyüyen gıdalar yenilmesi su elementini güçlendirir. Toprak dengelerken, metal ve su besler.

Doğru beslenmek, doğru teknikler, titreşimi düzenleyen ilahiler elementleri dengeler.

Diyelimki, çok neşeli bir ortamdayız. Ateş elementi hakim, aniden üzücü bir haber aldık ve hüznü temsil eden metal ateşte eridi. Metal çökünce, ondan beslenen su elementi de çöker. Ağaç suyu çekince, böbrek ve mesanede sorun başlar. Toprak kurur ve 5 element yıkıcı döngü ile birbirini tüketir.

Farklı bir ülkede veya iklimde yaşamamız gerektiğinde de kişinin element dengeleri bozulur. İklim değiştiren insanlarda; özellikle kuru bir iklimde yaşanmaya başlanırsa kuru öksürük, bağırsak problemleri, burun tıkanıklığı vb. ortaya çıkabilir. Kişinin duygu durumu ve oluşan  değişiklikler incelenip, yeni yaşam modeli oluşturulmalıdır.

Özet olarak diyebiliriz ki; vücudumuzdaki elementlerin dengede olması için meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Duygu durumumuzdaki bozulmalar durumunda, o duygu hangi elemente aitse, o elementin dengelenmesi gerekiyor.

İç sesimiz bizi yönlendiriyor. Canımızın istediği şeyi yemek, istediğimiz rengi giymek ve istediğimiz ortamlarda bulunmak bizim için en doğrusudur. Kalbimizin sesini dinlemek, elementleri dengelemenin en kolay yolu…

Yorumlara bilgi ve fikirlerinizi paylaşırsanız, sizlere daha katkı olacak konular aktarmayı hedefliyorum.

Kişisel danışmanlık, atölye çalışmaları ve kurum seminerleri için iltibata geçebilirsiniz.

Sevgi ile Ol’un…

2 comments

Yorum bırakın